03
Jun
10

Morfologia Scandalului

Mi-am luat bilete la balet pe sarma ghimpata. Asta e un soi de balet, dar se face in contexte sociale, cu oameni sociabili si grupuri de interese. Este spectacolul interactiv suprem: tot publicul este actor, cu scenariu bazat pe nivelul intelectual al fiecaruia. Este, evident, absolutul improvizatiei.

Cine esti tu si ce rol iti asumi?

Cea mai delicata parte a spectacolului este partea de inceput. Sa-i spunem “Prolog”. Vii, te asezi, zambesti la camera. Citesti lumea din jurul tau: pe mine, pe ala, pe aia. Lipesti etichete “in creion”, alegi o tinta: ala-mi place, ala nu. Vorbesti un pic, schimbi doua fraze, poate-poate se pune de-o alianta.

Sfaturi utile pentru incepatori:
Contextul social e ca jocul de Whist cu cartea pe frunte, poti sa vezi etichetele celorlalti, dar n-o vezi pe a ta. Ai grija sa nu ti-o furi.

Cum joci prima mana?

Dupa stabilirea raporturilor initiale, ai inteles aproximativ unde te afli. Stabilesti o strategie de termen lung (ce faci pana pleci acasa) si una de termen scurt (instigarea la violenta ideatica sau verbala). Mai pe scurt, alegi un buton pe care-l si apesi. Sa vezi ce se intampla. Incepatorii gresesc pentru ca deschid canale cu sens unic. Informatia TREBUIE sa circule in ambele sensuri. Un buton apasat fara intentia de a urmari ce se intampla, este un buton apasat degeaba.

Sfaturi utile pentru incepatori:
Alege prima data butonul cel mai mic. Cu siguranta ai citit gresit persoana tintita, s-ar putea sa nu poti sa duci planul pana la capat. Foloseste-te de principiul IAIAIA: Invata, Aplica, Invata, Aplica..

Cand sa iesi din mana?

Renunti la argumentare intr-un mod neutru sau cedezi teritoriul proaspat dobantit daca balanta de putere sociala de la masa inclina spre el.

Sfaturi pentru incepatori:
Nu exista “Eu impotriva lumii”. Rambo e un vis.

Epilog

Toata lumea joaca dupa ureche. Baetii se dau la fete, fetele se dau la baeti, toti au senzatia controlului. Evident, observatiile sunt facute atat in pestera cat si in afara ei. Daca ti se pare ca nimeni nu si-o fura, atunci tu esti ala. Totusi daca ti se pare ca e altcineva, asta nu inseamna ca nu ti-o furi si tu. Mai ales de la ala care nu se da nici la fete, nici la baeti, care e acolo doar de placere.

“Scandalele sunt pantofii pe care ii incalti cand ai de urcat pe culmile argumentarii” [Radu, adica eo]


6 Responses to “Morfologia Scandalului”


 1. June 3, 2010 at 17:11

  Principiul IAIAIAeste exact inversul principiului IUIUIU: Invata, Uita, Invata, Uita…
  Daca ti-o furi, oricum tre sa te mai intorci la masa pt alt joc, nu poti sa te lasi de sport. Poti fie sa ai grija ca si-o fura si ei, fie sa schimbi participantii.

 2. 2 wke
  June 3, 2010 at 21:47

  scandale=1. incaltaminte originala din scandalia, atestata initial in letopisetululetul lui Vladimir cel Marlan(1392, toamna); 2. fruct originar din vestul Porcbenistanului de obicei de culoare grena ce crește în arbuștii pitici Frunzarecheos Piticus Piticus; 3. pasta utilizata de tribul ethiopian Mbodng in timpul transei din ritualul de initiere specific, apreciata datorita calitatilor ei nutritive, halucinogene, autogene, erogene si datorita capacitatii ei aproape nelimitate de revergorare.

 3. June 3, 2010 at 22:00

  o descriere corecta si general valabila a contextului social in care ne invartim. nu se aplica la mase.

 4. June 4, 2010 at 19:40

  Salut,
  Ai fost, cumva, la o initiativa de tipul “Playback theatre”?
  Am un prieten in Tg.-Mures care organizeaza asa ceva.
  Uite aici: http://playbacktheater.wordpress.com/

 5. June 4, 2010 at 19:44

  Am scris cateva randuri aici: http://risu-plinsu.blogspot.com/ despre “Playback Theatre”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Advertisements
June 2010
M T W T F S S
« May   Aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggers like this: